Usenet providers vergelijken

In Nederland zijn meer dan 200 verschillende Usenet providers die payservers aanbieden. Het aanbod en de kwaliteit verschilt enorm. Wij bieden daarom een overzichtelijk aanbod aan van de beste payserver providers in Nederland. De meeste zijn gratis en vrijblijvend te proberen.

Beste Usenet providers vergelijken

usenet providersMet een nieuwsserver is het mogelijk om toegang te krijgen tot binaire bestanden die zijn geüpload naar usenet nieuwsgroepen. Helaas zijn gratis nieuwsservers uitsluitend geschikt om tekstbestanden te downloaden.

Om toegang te krijgen tot binaire bestanden, in de meeste gevallen multimedia, heeft men een betaalde nieuwsserver nodig. Een betaalde nieuwsserver heet een payserver. Er zijn vele providers in Nederland actief die allerlei verschillende soorten payservers aanbieden.

Sommige profileren zichzelf aan de goedkoopste, anderen providers proberen zichzelf te onderscheiden als dé aanbieder van snelle payservers. Eén ding hebben ze allemaal gemeen. Men moet betalen om gebruik te kunnen maken van de payservers. Wie zoekt naar een goede payserver loopt altijd tegen de vraag aan, biedt deze provider wel de beste payserver aan?

Er is een enorm verschil als men kijkt naar prijs- kwaliteitsverhoudingen. Sommige providers zijn duur en bieden een dienst aan waar men niets aan heeft. Andere zijn relatief goedkoop. Hoe kunnen consumenten zien of een provider een goede payserver aanbied? Door de prijzen en opties goed te vergelijken. Daarnaast is het raadzaam om de ervaringen van (voormalige) klanten te controleren. Er is echter een nog betere manier om een goede payserver provider te vinden.

Payserver trial

Momenteel is er een overschot aan payserver diensten. Providers zoeken naarstig naar nieuwe klanten, vele aanbieders zijn failliet gegaan omdat ze niet genoeg klanten konden vinden. Het is buitengewoon kostbaar om een payserver aan te bieden met eigen infrastructuur. Een gemiddelde payserver provider loopt tegen een hoge maandelijkse kostenpost aan.

Een datacentrum gevuld met vele zware servers, dure software licenties, elektriciteit en een Gigabyte verbinding zijn behoorlijk prijzig. Daarnaast zijn er lopende juridische overeenkomsten, marketingkosten en is er personeel nodig voor klantcontact. Bij elkaar kunnen de kosten makkelijk tienduizenden euro’s per maand zijn. En dat terwijl een gemiddelde klant slechts 5 tot 20 euro per maand uitgeeft en de provider daar met geluk enkele euro’s aan verdiend.

Een provider heeft vele vaste klanten nodig om op termijn te kunnen overleven. Het spreekt dus voor zich dat providers alles doen om nieuwe klanten te werven. Een van de manieren om klanten te werven, is door potentiële klanten tijdelijk een gratis payserver aan te bieden. De insteek is vrij simpel, mogelijk bevalt de dienst en word een potentiële klant een vaste klant.

Het is voor mensen die willen downloaden met een payserver natuurlijk uitermate interessant om een gratis payserver te proberen. Er is immers geen betere manier om erachter te komen of de dienst naar behoren werkt en de maandelijkse kosten waard is.

Usenet providers voor Spotnet

Er zijn vele manieren om middels een payserver binaire bestanden te downloaden uit usenet nieuwsgroepen. Naast programma’s zijn er handige websites waarmee men kan zoeken naar binaire bestanden. Multimedia bestanden, denk hierbij aan de nieuwste films, veelal met ondertiteling, nieuwe albums en spelletjes. Maar ook applicaties, voor Windows, MAC OSX, Linux, iOS en Android. Ebooks, van studieboeken tot bestsellers van gerenommeerde schrijvers.

Met een goede payserver is alles te downloaden. De vraag is ook, wat is de beste manier om deze binaire bestanden te downloaden? Ook hier gaan wij uitgebreid op in.

Spotnet, Spotlite en Spotweb handleidingen

Zoeken en downloaden met Spotnet 2
Spotnet is het meest gebruikte programma om te downloaden uit usenet nieuwsgroepen. Het is mogelijk om vanuit een overzichtelijke interface te zoeken naar een multimedia bestand en deze met Spotnet te downloaden. Sinds enige tijd is er een opvolger, genaamd Spotnet 2. Dit programma heeft dezelfde mogelijkheden maar een overzichtelijkere gebruikersinterface.

Om gebruik te kunnen maken van Spotnet moet de gebruiker eenmalig de payserver logins invoeren, bestaande uit een gebruikersnaam, wachtwoord en het payserver adres.

Spotlite makkelijk zoeken maar niet downloaden

Spotlite is een programma dat is gebaseerd op Spotnet. Het programma is echter niet instaat om bestanden te downloaden. Mede hierdoor is het een snel en licht programma waarmee men makkelijk nieuwsgroepen kan doorzoeken. Naast Spotlite is er dus ook een afzonderlijk usenet downloadprogramma nodig om te kunnen downloaden. Een dergelijke programma heet een ‘newsreader’. De meest gebruikte newsreaders zijn Grabit, SABnzbd en Newsleecher.

Spotweb is nzbserver

Spotweb heeft erg veel weg van Spotlite, alleen hoeft men geen programma te installeren. Het is een script dat men kan gebruiken om een usenet index website mee op te zetten. Momenteel is erg slechts 1 website die het script echt te volste benut, de website nzbserver. Het is op nzbserver mogelijk om te zoeken naar een binair bestand en de NZB te downloaden van via een NZB zoekmachine. Daarna kan men het NZB bestand importeren in een downloadprogramma, zoals Grabit en SABnzbd. Het usenet downloadprogramma, een newsreader, zal het binaire bestand dan downloaden indien de payserver daar toe in staat is.

Vele Usenet providers en download methodes

Er zijn dus verschillende manieren om te downloaden uit usenet nieuwsgroepen. Voor iedere programma en elke website hebben wij handige handleidingen gemaakt zodat men kan kijken welke manier van downloaden het prettigst is.